HORECA
Popis odvětví
Odvětví HORECA (hotely, restaurace, catering) je jedním z nejvíce různorodých odvětví v České republice Poskytování potravin a nápojů je běžně dostupná služba, ať už v oblasti cestovního ruchu (hotely), zdravotnictví (stravování v nemocnicích), akademické sféře (univerzitní jídelny) nebo v jiných organizacích (podnikové jídelny, cateringové služby).
Každý den musí restaurace, hotely, stravovací řetězce, rychlo-občerstvení a mnoho dalších podniků objednávat, dodávat nebo zpracovávat potraviny a jiné spotřební zboží, jako např. hygienické prostředky.
Výzvy v odvětví
Efektivní a spolehlivé procesy týkající se pohybu zboží jsou rizikovým faktorem pro jakoukoliv podnikatelskou činnost v odvětví HORECA. Aby bylo možné používat potravinové produkty k vytvoření vysoce kvalitních pokrmů v požadovaném čase, musí být zajištěna koordinace mnoha administrativních a organizačních procesů.
Výhody EDI
Díky elektronické výměně dat (EDI) mezi obchodními partnery, jsou tyto každodenní procesy rychlejší, spolehlivější a efektivnější, a to i z hlediska nákladů. EDI přináší ještě další výhody:
- Úplný a přesný přehled sortimentu zboží
- Automatizované objednávací procesy
- Jasné informace o výměně výrobků a jejich cenách
- Menší odběr zboží
- Vylepšená kontrola faktur
- Snadnější pravidelná inventarizace
- Menší ztráty při zásobování
- Automatizované procesy pro vrácení záloh
- A mnoho dalších
Vedle velkých hotelových řetězců jako Falkensteiner Michaeler Tourism Group nebo velkých stravovacích zařízení, jako Eurest, se více než dalších 100 dodavatelů v odvětví HORECA spoléhá při výměně elektronických dat na EDI.